Hemmagjord Veteöl - Weissbier

  • Portioner:
  • Cirka tid: 60 min

Ingredienser

Tillagning

Ca. 9 l öl

Du behöver jäst anpassad för veteöl.
Om du lyckas få tag på Wyeast 3068 Weihenstephan, flytande jäst, kommer du få en öl mycket lik Weihenstephans Weissbier.
Denna flytande jäst är mycket lätt att använda.
Det första du gör innan du börjar ditt bryggande är att gnida på påsen med händerna, ev. banka lite på den med händerna.
Lägg påsen mot örat.
Om du hör ett susande ljud har jästen aktiverats.
Påsen kommer nu svälla och när det blir dags att tillsätta jästen till den avsvalnade vörten, har jästen blivit klar att använda (den behöver mao. ett par timmar på sig).

Använd en 10 l kastrull, som fylls med 5 l vatten och värmer till ca 77-78°C. Lägg maltsorterna i en linnepåse och knyt ihop med lite steksnöre.
Se till att vätskan håller 65°C.
Locket på och stäng av spisen. och så får den ligga och dra i kastrullen i 1 tim.
Sjunker temperaturen sätter du plattan på lägsta och låter den stiga lätt innan du stänger av igen.

Värm 11 liter vatten till 74-77°C.
Påsen tas upp i en sil och lakningen påbörjas.
Häll det varma vattnet över malten.
Låt vörten rinna av i en stor kastrull.
Detta skall göras försiktigt och långsamt.

Använd två kastruller med vört: en 10 l-kastrull och en 6 l-kastrull.
Höj värmen till högsta och låt koka upp.
Koket skall vara rullande och inte stormkoka.

Båda humlesorterna tillsätts vid uppkoket.
Fördela humlen rättvist om du använder fler kastruller.
Låt nu koka i 70 min.
Använd inget klarningsmedel.


Vörten kokas ner så pass mycket att det är ca. 9 liter vätska kvar - totalt i båda kastrullerna.
För över allt till en kastrull och ställ ner i diskhon med kallt vatten.
Byt vatten ofta och låt svalna till 20-24°C.

Mät ditt OG.
Enligt receptet skall det ligga på 1050, men 1032 är ok.
Sila gärna vörten i en silduk innan du tillsätter jästen och rör försiktigt.

Häll upp vörten i behållaren som den skall jäsa i.
Brygden skall jäsa vid 22°C.
Efter högst 24 timmar, skall krausen (skum) ha bildats.
Låt jäsa 5 dagar.

Mät ditt FG.
Enligt receptet skall det ligga på 1012.
Sila brygden för att bli av med jästfällning och avlagringar.

Tillsätt 11,5 g rörsocker per liter vätska.

Detta kokas upp, och låt svalna till rumstemp och häll sedan ner i vörten innan det hälls upp den på flaska.
Flaskorna lagras nu i 3 veckor vid 12°C.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.