Min första riktiga chili

  • Portioner:
  • Cirka tid: 240 min

Det är bra om du läser hela receptet innan du börjar :) (Ifrån gamla bloggen,skrivet: 6 maj 2008) OBS! Alla mina recept är efter smak, prova dig fram till en smak som passar dig. Måttanvisningarna är en riktlinje för att du ska komma rätt :)

Ingredienser

Tillagning

Detta är första gången som jag lagar en chili med kött och inte köttfärs och så här gjorde jag:
Lägg de torkade pepparfrukterna i vatten (ca 1 liter tog jag, man kan ta mindre) och koka dem sedan under lock i ca 15 minuter.
Sila av vattnet direkt i gryta (eller i en skål om du ska använda mjöl. Obs! du ska alltså spara vattnet) och låt de kokade pepparfrukterna svalna.
(Rensa resterande peppar om du valt att ha med någon färsk/konserverad, hacka den och lägg åt sidan.)

Klipp baconen och stek den så du har fett att steka köttet i och sen så la jag den i grytan men det väljer man själv.
Tärna köttet och stek köttet lite i taget så att det blir ordentligt stekt varje köttbit ska vara stekt på alla sidor. (här fuskade jag lite tror jag, tar tid och tålamod, mer mer stekfett behövs också) Jag tärnar och steker samtidigt, pö om pö.
Lägg över köttet i grytan. (allt efter som det blir klart)

Hacka vitlöken grov och fräs den i en stekpanna (+ lök om man vill), lägg sedan över i grytan.
(i original receptet så skulle man sen blanda mjöl och chilipulver, strö blandningen över köttet men det hoppade jag över)

Mosa/tärna den kokta pepparn, rensa bort själkar, blanda med ev. övrig peppar och rör ner i grytan. Obs! Ha en plastpåse på handen som rör chilin eller liknande annars så får du vara försiktig med att inte ha fingrarna i ögonen m.m. och så - fast du har tvättat dem.

Häll på vattnet som du kokade pepparn i (om det inte redan är i) tillsammans med buljong (gärna mörk oxbuljong om man har) så att köttet täcks med råge, del av vattnet kan ersättas med öl.
Koka upp och låt småkoka på låg temperatur, rör om då och då så det inte bränner fast.
Sen hade jag i en tetra (en burk) passerade tomater, kan uteslutas.
Rör i kryddorna. Låt koka i minst 2 timmar (tog 4 timmar för mig) eller tills köttet faller sönder.
Efter 2 timmar hade jag i championer och paprikor, grov hackade, kan uteslutas.

Smaka av med salt och kryddor.
Om chilin är för lös innan servering, red av den med lite maizena (eller majsmjöl).

Servera chilin i små, djupa tallrikar. Många gillar att äta den med majschips till, en klick cremé fraiche eller lite grovt riven cheddarost ovanpå. Servera sallad, bröd, guacamole (avocadoröra) och stora mängder ljust öl till.

(av ca ett kg kött blev det ca 2 liter chili)

Du gillar kanske också

Receptet av M_E Antal recept: 29 st

När jag var liten så sa alltid min mamma: "nu ska vi se vad för experiment vi får idag" när vi skulle äta. Det är nog ifrån henne som jag fått min lust att prova andra vägar och testa min förmåga i köket. Jag har väldigt svårt för att följa recept och vill gärna lägga till eller ta bort något. Här kommer jag att presentera de experiment i köket som bli bra som men ett och annat tokigt blir det säkert med :) Mina recept finns även på Kokaihop.se som M.E.