Grillad lax med sparris och västerbottenssås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 30 min

Ingredienser

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.
Koka potatis.

Lägg råsocker, kumminfrön, fänkålsfrö, chiliflakes, salt och rivet skal från citron (bara det gula annars blir det lätt beskt) i en mortel.
Mortla ihop kryddorna ordentligt.

Skär laxfilén i 4 portionsbitar och ringla lite olja över.
Gnid in rubben ordenligt på båda sidor.
Hetta upp en panna med 1 msk olivolja och 1 klick smör.
Stek laxfilén på båda sidor så att den får fin gyllenbrun färg.
Ta en sked och svep smöret som blir kvar i panna över varje laxbit.

Lägg över laxen i en ugnsfast form och sätt in i ugnen ca. 10-20 min beroende på hur genomstekt du vill ha den.

Skala den nedersta delen av sparrisen och koka upp lite lättsaltat vatten i en vid kastrull eller stekpanna.
Koka sparrisen 2 min strax innan det är dags att servera.

Västerbottenssås:
Skala och finhacka ½ gul lök.
När det är 5 min kvar av laxen så fräser du löken i en stekpanna med några droppar olja utan att den tar färg.
Tillsätt 2 dl grädde och låt det koka ihop ordentligt.
Vispa ner 75 gram västerbottensost lite i taget tills du får en krämig sås.
Smaka av med salt och peppar.

Servera laxen med sparris, kokt potatis, västerbottensås och citronklyftor.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.