Vaniljkräm

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

Förvaring: Krämen håller sig i kylen 1-2 dagar. Överbliven vaniljkräm kan frysas in om man gör det så snabbt som möjligt. Koka upp den igen i mikrovågsugn när den ska användas, så binder den på nytt. Bra att veta: Om vaniljkrämen "släpper" och blir lös i konsistensen betyder det att mjölet inte har svält ut ordentligt, stärkelsen har inte gelstinerats tillräckligt. Man kan använda vetemjöl istället för majsena om man vill.

Ingredienser

Tillagning

Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull.

Dela vaniljstången på längden.
Skrapa ner kärnorna i mjölken.
Lägg i stången.

Koka upp mjölken.
Ta kastrullen från värmen, låt stå och dra i 10-15 min.
Ta upp vaniljstången.

Vispa äggula, socker och majsena lätt och luftig i en binke.

Häll mjölken i äggblandningen under vispning.
Vispa tills blandningen blivit helt slät.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen.
Värm upp under noggrann vispning tills krämen kokat upp ordentligt.

Tillsätt smöret.
Ta krämen från värmen och vispa den helt slät.

Passera den nykokta krämen genom en sil ner i en låg form,

Kyl krämen så snabbt som möjligt, helst i ett iskallt vattenbad.
Ju snabbare nedkylning, desto längre hållbarhet.
Täck formen med plastfilm.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.