Helstekt fläskfilé med rödvinssås och fyllda potatistoppar

  • Portioner:
  • Cirka tid: 40 min

Klassisk kötträtt med goda tillbehör!

Ingredienser

Tillagning

1. Krydda köttet med salt och peppar, bryn det runt om med smör. Ställ det kallt.

2. Rödvinssky: Finhacka lök och fräs med peppar och smör utan att det tar färg. Tillsätt vin, vatten och fond och koka ihop tills ca 2dl återstår. Sila såsen, ställ svalt.

3. Potatistoppar: Skala och koka potatisen mjuk. Pressa potatisen, blanda i 4 msk smör och äggulor till ett smidigt mos och smaka av med salt och peppar. Blanda i den hackade gräslöken.

4. Blanda 50g smör med pressad vitlök. Täck en plåt med bakplåtspapper. Spritsa ca 10 runda bottnar av potatismoset, lägg en liten klick vitlökssmör på varje. Täck med spritsat mos till snygga toppar. Ställ svalt.

5. Tillbehör: Dela haricot vertsen och finhacka löken. Fräs allt i smör på svag värme tills bönorna är mjuka men har spänst kvar. Krydda och ställ svalt.

Fram hit kan förberedas!

6. Inför servering: Sätt ugnen på 125 grader, Stek köttet mitt i ugnen ca 30-40 min tills det är genomstekt. Pensla tomaterna med olja och låt dem stå med i ugnen de sista 20 minuterna. Ta ut kött och tomater, lägg folie luftigt över.

7. Höj ugnsvärmen till 250 grader. Gratinera potatistopparna mitt i ugnen ca 10 min tills de fått fin färg. Koka upp såsen, ta den av värmen och vispa i smöret klickvis. Smaka av. Värm bönorna i mikron eller stek snabbt.

8. Servering: Skiva upp köttet och serverar med potatistoppar, sås och bönor på tallrik eller uppläggningsfat.

Du gillar kanske också

Receptet av LeChef Antal recept: 219 st

Lagar mat lite nu och då :D