Pumpa- och ingefärskaka med kolasås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 90 min

Ingredienser

Tillagning

Sätt ugnen på 175°C.
Blanda sirap, socker och smör i en kastrull och värm upp under omrörning tills att smöret har smält och sockret löst sig.
Låt svalna något.

Blanda mjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och torkad ingefära i en skål.
Riv pumpan och ingefäran och rör ned i mjölblandningen.

Vispa upp äggen och rör ner i den svalnade sirapsblandningen.
Rör snabbt så att äggen inte klumpar sig.
Häll ner i mjölblandningen och blanda till du får en slät smet.

Smörj och bröa en bakform, strö över pumpafrön.
Häll sedan smeten i sockerkaksformen och grädda i 30-40 min.

Kolasås:
Blanda alla ingredienser förutom vaniljpulvret i en kastrull.
Koka i 6-7 min (beroende på spis, prova konsistensen genom att snabbt kyla ner lite kolasås i ett glas med isvatten).
Rör sist i vaniljpulvret.

Häll den varma kolasåsen över den nygräddade kakan.
Ställ i kylen så att kolasåsen stelnar något, kakan är allra godast efter en natt i kylskåp.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.