Melanzane alla parmiggiana, gratinerad purjolök med ännumera parmesan, endivesallad, grillad entrecote och franskt vin

  • Portioner:
  • Cirka tid: 60 min

Ingredienser

Tillagning

Melanzane alla parmiggiana:
Sätt ugnen på 225 grader.

Skala auberginerna och skär i 0,5 cm tjocka skivor på längden.
Lägg skivorna på en lutande skärbräda, strö över salt och låt stå i ca. 30 min, så att den bittra saften rinner ut.
Torka av aubergineskivorna lite lätt med hushållspapper.

Värm upp olivoljan till tomatsåsen i en kastrull.
Hacka lök och vitlök och fräs försiktigt i kastrullen.
Tillsätt krossade tomater, basilika, salt och socker.
Låt puttra under lock på svag värme i 30 min.

Vispa hastigt upp äggen i en stor djup tallrik, och häll upp mjölet i en annan.
Vänd först aubergineskivorna i äggvispet och därefter i mjölet.
Smörj en ugnsfast form med lite olja, lägg i aubergine och ugnsstek i ca. 10 min, vänd skivorna efter halva tiden.

Dela aubergineskivorna i två eller tre bitar på tvären.
Varva aubergine, tomatsås, parmesanost och mozzarella i en liten ugnsfast form.
Avsluta med tomatsås.

Gratinerad purjolök:
Värm ugnen till 250°.
Ansa och skölj purjolöken.
Skär den i 5 cm långa bitar.
Koka purjolöken nästan mjuk i lättsaltat vatten 5-10 min.
Låt purjolöken rinna av väl och lägg den i en smord ugnssäker form.

Tvätta citronen, pressa ut saften och riv skalet.
Droppa citronsaften över purjolöken.
Strö över osten och sikta därefter över ströbrödet.
Hyvla över smör med hjälp av en osthyvel.

Gratinera på galler mitt i ugnen tills gratängen fått fin färg, 10-15 min.
Strö citronskalet och bladpersiljan över före servering.

Endivesallad:
Koka äggen lagom kokta.

Gröp ur de krämiga gulorna, hacka.
Blanda i en hackad vitlöksklyfta.
Lägg i endivebladen efter rotstocken är borttagen och bladen plockade.

Före servering:
En klick senap, lite salt, olja och vinäger efter smak samt en gnutta råsocker.
Blandas runt!

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.