Saffransbullar

  • Portioner:
  • Cirka tid: 70 min

Om du låter saffransbullarna jäsa ihop på plåten, blir de lite saftigare och blir mer som ett brytbröd. De håller dessutom lite längre än vanliga lussekatter. Tips: - Knåda degen ordentligt. - Mortla saffranet med rn sockerbit och lös sedan upp den i sprit, ex. brännvin, rim eller konjak. - Värm mjölken till endast 26 grader, låt jäsa aningen längre.

Ingredienser

Tillagning

Värm mjölk, vispgrädde och saffran till ca 37 grader.
Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl.
Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i ca. 45 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.

Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.

Bred över smörkrämen.

Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.

Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt - så att det ser ut som ett par byxor.

Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut.
Se till att ändarna hamnar under knuten.
Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
Sätt ugnen på 200 grader.

Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca. 40 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i ca. 10-12 min.

Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.