Smörstekt gösfilé med kantarellrisotto och hummersås toppad med friterad palsternacka

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Ingredienser

Tillagning

Ta av skinnet.
Salta och peppra Gösen lätt, vänd sedan i mjöl och ett vispat ägg.
Värm pannan och ha i rikligt med smör och vänta tills smöret är gyllenbrunt.
Lägg i Gösfiléerna och stek i ca. 2 min på varje sida.

Kantarellrisotto:
Finhacka purjolök, en halv gul lök och 2-4 vitlöksklyftor. Ha i en halv tesked finhackad ingefära, hackad lime cest och skär ned kantareller i passande storlek.
Tillsätt 3-4 msk olivolja i en kastrull ? tillsätt alla ingredienser förutom vitlöken när oljan blivit varm.
Tillsätt vitlök och risottogrynen när ingredienserna fått fräsa till sig.

Efter ca. 2 min tillsätt succesivt lite fiskfond under ständig omrörning.
Fortsätt tillsätta fiskfond tills det att risotton fått en perfekt konsistens (al dente) och är lite hård i mitten.
När du hittat rätt konsistens tillsätter du 1 msk smör och rikligt med finhackad parmesan och rör sedan runt.

Hummersås:
Börja med att plocka fram 1 liten, rensad hummer.
Finhacka sedan purjolök, gul lök, fänkål, vitlök, lite chili och morot och fräs sedan ihop med hummerskalet.
Häll på 3-6 msk cognac och flambera.
Ha sedan i 3-4 msk tomatpuré.
Låt allt fräsa ett litet tag innan du täcker med vatten och låter fonden koka klart.
Sila fonden och sätt den till reducering.
När den har reducerat ned till en fyllig, god fond häller du i 1 dl grädde.
Låt den stå och koka ett tag och finhacka sedan köttet från hummern och tillsätt detta.

Friterad Palsternacka:
Skala palsternacka och använd en osthyvel för att få till tunna skivor.
Lägg skivorna i iskallt vatten ett tag och torka sedan av ordentligt och fritera tills de får en gyllenbrun färg.
Ta ut de ur fritösen, lägg på lite papper och salta lätt.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.