Pannbiff med lök

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Ingredienser

Tillagning

Skala de medelstora lökarna.
Riv en av lökarna, den andra hackar du fint och bryner i smör.

Mosa potatisarna med en gaffel.

Blanda gräddmjölken, ägget, den rivna och den frästa löken, potatisen, ströbrödet och vattnet i en bunke.
Ställ åt sidan och låt svälla en stund.

Blanda smeten med färsen, kalvfond och soja.
Salta och peppra och blanda noga ihop till en jämn smet.

Provstek en bit för att smaka av kryddningen, ställ sedan smeten åt sidan.

Skala de stora lökarna och skär dem i tunna skivor.

Stek dem gyllenbruna i smör, pudra över en nypa socker och ställ åt sidan.

Forma fyra stora pannbiffar och stek dem sakta i smör och lite olja tills de är knaprigt gyllenbruna, 4-5 min på varje sida.

Fräs samtidigt löken en gång till och lägg den sedan i ett tjockt lager ovanpå den färdigstekta biffen.

Servera med potatismos eller stekt eller kokt potatis, pressgurka och skysås.
(Notera att det blir mycket stora biffar om man gör fyra stycken - det går bra att göra fler och mindre)

Skysås:
Ta de färdiga biffarna ur pannan, häll i ett par deciliter vatten, vispa runt och koka upp.
Förstärk smaken med buljong eller ett par teskedar fond.
Smaka av med salt och peppar.
Skyn kan redas eller silas, och smaksättas med smör, örtkrydda, ansjovisspad, vinbärsgelé eller krossade enbär.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.