Höeldad torskhals med pulpo, gröna bönor och gurkört.

  • Portioner:
  • Cirka tid: 75 min

Ingredienser

Tillagning

Bläckfisken:
Lägg bläckfisken i en stor bunke och massera in grovsaltet i minst 10 min.
Detta gör att bläckfisken släpper ifrån sig den slemmiga ytan

Koka upp vatten och vinäger och lägg sedan ner bläckfisken.

Låt sjuda under lock tills helt mör.
Koktid beror på storlek och hur färsk den är.
Räkna med minst 40 min.
Stick med en vass liten kniv i tentaklernas tjocka del.
Om kniven lossnar lätt är den klar.

Kyl ned i kallt vatten och skär sedan tentaklerna i bitar om 2-3 cm.


Torskhalsen:
Sätt en eld på kol av hög kvalitet och låt brinna ned till kraftig glöd (Använd ej tändvätska!).

Ansa och putsa ren halsbitarna från hinnor.

Blanda ut saltet i vattnet och lägg ner halsbitarna.
Låt ligga i 10 min.

Tag upp bitarna och låt dem torka på handduk.

Halstra torsken hastigt på båda sidor i het stekpanna med olivoljan.

Lägg dem sedan i ett durkslag eller på en perforerad plåt.

Täck med hö och ställ direkt på glöden tills höet brunnit upp.

Skrapa bort det mesta av askan från halsbitarna.


Grönsakerna:
Skala och skär ned gurkörten i mindre bitar.
Lägg i isvatten för att bli riktigt krispiga.

Koka bönor och ärtor i lättsaltat vatten i 30 s.

Tag upp ur kastrullen och kyl ned i isvatten.

Tryck ur bönor och ärtor ur sina skal.

Skala och finhacka löken och finhacka en av dillkvistarna.

Värm upp oljan i en kastrull och tillsätt löken.
Fräs löken på låg värme till genomskinlig.

Tillsätt bönor, ärtor och bläckfisken.

Salta lätt och vänd ned gurkörten, den hackade dillen och citronsaften.


Presentation:
Värm upp torskhalsarna något och placera ut på tallrik.

Skeda över de ljumna ärtorna och bönorna.

Dekorera med dillvippor och blad från gurkörten.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.