Saffranlax med granatäpplecouscous

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

Couscous 1 dl olivolja 4 msk citron Salt & peppar 2 granatäpplen 2 dl pistachnötter, hackade 2 dl mynta, hackad 1 helsida lax m skinnet kvar (1 kg) 2 vitlöksklyftor, finhackade 1 tsk paprikapulver 1 tsk spiskummin 2 tsk harissapasta 1 citron ( rivet skal och saft) Olivolja 1 påse saffran 1 näve koriander ( hackad) 1 näve rostad mandelspån 25 g smör, smält Till servering: grekisk yogurt och gröna blad

Ingredienser

Tillagning

Tillaga couscous ( för 10-12 pers) enl anvisning.
Rör ner olivolja och citronsaft och smaka av med salt och peppar. Om torrt addera mer citronsaft (och olja).
Kärna ur granatäpplena, hacka nötterna och myntan.
Lägg laxen på en bit folie och lägg den i en ungsform.
Blanda vitlök, paprika, spiskummin, harissa och citronskal med lite olivolja.
Blanda halva påsen saffran med citronsaften. Bred kryddningen över laxen och droppa till sist över citron-saffranblandningen. Rosta mandelspånen.

Ugnsbaka laxen i 200 C i ca 20 min.
Blanda under tiden couscousen med granatäppelkärnor, nötter och mynta och blanda andra halvan av saffranspåsen med smälta smöret.
Ta ut laxen och ringla smöret över laxen, strö över koriander och rostade mandelflarn.

Du gillar kanske också