Skånsk Vintergryta

  • Portioner:
  • Cirka tid: 2 min

En klassisk variant på Kalops som kan göras helt annorlunda i karaktären genom att byta vattnet mot ett kraftigt rödvin. Min fru har lärt mig att göra grytan även på fläskkött då hon inte äter oxkött. Älskar att göra detta på höst och vinter så det får koka medan man gör något annat och fyller huset med goda dofter.

Ingredienser

Tillagning

Putsa köttet mycket noga och skär bort senor och ben men behåll allt fett (jag brukar lägga ca, 20 minuter på denna nästa helt avgörande del). Bryn köttet med vitpeppar och salt.
Skiva löken och lägg över i en gjutjärnsgryta. Lägg sedan över köttet och koka upp och när du känner att det börjar lukta gott av löken så fyll upp med vatten till halva köttet ungefär.
Lägg i lagerblad och kryddpepparkorn. Koka i ca. 20 minuter och lägg sedan i morötter och koka i 30 minuter ytterligare. Koktiden varierar beroende på hur mört köttet är så testa mot slutet av koktiden. Köttet skall vara väldigt mört när det är klart. När allt är färdigkokt så häll i de stekta champinjonerna och garnera med persilja.

Min fru gör kalopps på fläskkare' som blir helt suveränt gott men då är koktiden kortare och hon lägger i morötterna från början överst i grytan (Jag har försökt göra annorlunda men det måste vara i exakt rätt ordning enligt henne)

Servera med kokt potatis eller hemmagjord potatismos tillsammans med skivade rödbetor, äppelmos och mormors inlagda gurka.

Du gillar kanske också

Receptet av Barakock Antal recept: 33 st

Glad amatörkock som älskar att laga och äta god mat!