Honungsdoftande fläskfilégryta i gorgonzolasås med vitlöksfrästa bacon

  • Portioner:
  • Cirka tid: 30 min

Absolut himmelsk gryta med smak av gorgonzola, honung, vitlök och timjan. Kunde knappt sluta äta och kan fortfarande inte sluta tänka på den. En ljuvlig ny storfavorit, serverad med hasselbackspotatis och vitlöksbröd.

Ingredienser

Tillagning

Putsa fläskfilén och skär i små bitar. Häll ner i en skål. Smält honung i en panna (eller använd flytande honung, vi hade inte det hemma) och ringla över köttet. Rör om.

Blanda salt, svartpeppar, timjan och grillkrydda honung i en skål. Ha ner över det honungstäckta köttet och rör om ordentligt.

Skär bacon i mindre bitar och dela en stor vitlöksklyfta på mitten (eller ta två mindre).

Värm upp en klick smör i en gryta och ha i vitlöken. Ha ner bacon med vitlöken, fräs tills baconet fått färg. Ha då i en extra, stor, klick smör i grytan och lägg sedan ner fläskfilén. Fräs på ganska hög värme och rör om så att köttet får färg på alla sidor.

Dra ner värme efter det kokat upp och låt puttra på tvåan eller trean. Ha ner crème fraiche, rör om, sedan grädde och rör om ännu mer. Smula ner gorgonzolaosten och fortsätt röra om. Sedan är det dags för redning. Rör ihop mjölk och mjöl, ha ner lite av det i taget i grytan under omrörning tills du får den tjocklek du vill ha på såsen. Låt puttra en stund.

TIPS: Vi serverade med hasselbackspotatis, vitlöksbröd och sallad.
Men jag kan tänka mig att det här passar till annan potatis likväl som pasta eller ris. Jag hade skrivit ner att det skulle vara champinjoner i, som skulle fräsas med baconet, men mamma glömde bort dem. Vill gärna prova att ha med dem nästa gång, fast mamma ville att grytan skulle få vara som den blev. I vilket fall som helst blev det ruskigt gott! :)

Du gillar kanske också

Receptet av kaffemamma Antal recept: 9 st

Är en tjej vars matintresse skjutit i höjden det senaste året. Lider av Crohns och tvångssyndrom med massa rädslor vilket gör att jag varken kan eller vågar laga mat själv, men tänker väldigt ofta på det och kommer på egna recept som min mamma ibland lagar till. Så även om recepten kommer från mig, så är det min mamma som har lagat dem. Det är en stor dröm att kunna och våga stå i köket själv en dag. Provar ni på mina recept vore det superkul att få höra vad ni tycker! :)