Kryddiga vinteräpplen med vanilj- och citrussås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

Ingredienser

Tillagning

Äppel- och mandelfyllning:
Skala äpplena och ta ur kärnhuset underifrån med en urkärnare eller skalare.
Skär bort tunt i underkant på äpplena så de står rakt.
Blanda mandelmassa, farin och vatten till en jämn fyllning och fyll i äpplena.

Kryddig karamellsås:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och gör ett snabbt uppkok.
Sätt äpplena i en ugnssäker form och slå över karamellsåsen.
Baka i ugnen på 150°C ca. 60 min.
Känn med sticka så äpplena känns mjuka men ändå håller formen.
Ös karamellsås över äpplena med jämna mellanrum.

Vaniljsås:
Skrapa ur vaniljstången och koka upp den med mjölk, grädde, socker, apelsin och citron.
Vispa upp äggulorna lätt, slå vätskan över gulorna under ständig vispning.
Slå tillbaka i kastrullen och sjud under omrörning till 83°C.
Häll över till en ny bunke och kyl.
Sila om så önskas innan servering.
Servera såsen kall.

Saffranskrutonger:
Skär lussekatter i önskad storlek och rosta i ugnen på 150°C i ca 15 min tills de känns torra.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.