Dubbelfyllda vaniljknutar

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

Bullarna går bra att djupfrysa utan smör- och sockergarneringen. Garnera dem då de tinat och ska serveras.

Ingredienser

Tillagning

Vaniljkräm:
Mät upp mjölk, potatismjöl, socker och äggulor i en kastrull.
Sjud under omrörning tills krämen tjocknar.
Den får inte koka.
Rör ner vaniljsockret och ställ krämen åt sidan att kallna.

Rör matfett och socker till degen vitt och poröst.

Smula ner jästen i en degbunke.
Värm mjölken fingervarm och häll den över jästen.
Rör tills jästen löst sig.

Tillsätt ägg, salt och kardemumma.
Klicka ner ett par matskedar av matfettsblandningen.
Tillsätt därefter 12 dl av mjölet och rör samman till en lös men slät deg.
Täck för degen med en bakduk och låt vila i bunken i ca. 30 min.

Klicka ner den sparade matfettsblandningen och resten av mjölet.
Arbeta samman till en blank och smidig deg.

Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut till ca. 40×60 cm.
Rör samman matfett, socker och vaniljpulver till fyllning 1 och bred fyllningen längsmed halva degen.
Vik över den andra deghalvan.
Sporra upp degen i smala remsor som du tvinnar och formar till knutar.
Lägg bullarna i formar på en plåt.
Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca. 30 min.
Sätt ugnen på 225°.

Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och tryck varsamt ner en klick vaniljkräm i mitten på varje.
Grädda i mitten av ugnen i ca. 8 min.
Ta ut och låt svalna.

Garnering:
Rör samman socker och vaniljsocker på en djup tallrik.
Smält matfettet och pensla tunt över de avsvalnade bullarna.
Doppa ovansidan lätt i sockret.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.