Söndagsstek med gräddsås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

Ingredienser

Tillagning

Värm ugnen till 175 grader.
Putsa och torka av köttet.
Bind upp det med hushållssnöre och krydda med salt och peppar.

Hetta upp smör i en stekgryta.
Bryn köttet väl runt om.
Tillsätt buljongen och tomatpurén och låt koka upp.
Skumma av.

Skala och skiva moroten.
Skala och klyfta löken och grovhacka persiljestjälkarna.
Lägg ner alltsammans i grytan tillsammans med kryddor, ansjovis, sirap och vinäger och låt koka upp.

Lägg på lock, sätt in grytan i nedre delen av ugnen och stek i 1-1,5 tim tills köttet känns mört.
Köttet skall släppa lätt från stekgaffeln när du stuckit i den.
Ta ut steken och håll den varm i aluminiumfolie.

Sila skyn och skumma av fettet.
Häll sky, grädde och gelé i en kastrull och låt koka ihop tills ca. 4 dl återstår.
Smaka av med salt och peppar.

Skär steken i jämna skivor tvärs över muskeltrådarna.
Lägg upp dem på varm tallrik och servera med såsen, kokt potatis och pressgurka.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.