Lax med duchesse och romsås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Potatismos i en lyxig variant kallas duchesse och används i spritsad form till plankstekar och friskgratänger.

Ingredienser

Tillagning

Skala och koka potatisarna helt mjuka.
Pressa och blanda dem med ägg och olja till smidig konsistens.
Salta och peppra.
Låt duchessemoset svalna något innan det spritsas likt stora maränger på plåt täckt med bakplåtspapper.

Blanda rumstempererat smör med finhackad dill och persilja samt citronsaft, salt och vitpeppar.
Forma till en rulle i smörpapper och förvara svalt.

Se till att laxen är skinn- och benfri.
Dela fiskfilén i fyra portionsbitar som steks i lika delar smör och rapsolja 3 min per sida.
Rosta samtidigt duchessepotatisen mitt i 250 graders ugn tills dess topparna fått fin färg.

Lägg upp lax och duchessetoppar på tallrikar.
Bjud örtsmör, citron och blandad sallad till.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.