Drottningtårta med maräng

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

Ingredienser

Tillagning

Sätt ugnen på 175 grader.
Klä en springform, ca. 20 cm i diam, med smort bakplåtspapper, både i botten och upp på kanterna.
Täck den gärna så att papperet går över kanterna eftersom bottnen blir hög i ugnen.

Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt i ca. 5 min.

Smält smöret och häll i mjölken så det blir ljummet.
Vänd ner det i äggsmeten.

Blanda ihop alla torra ingredienser och sikta ner det.
Vänd om med stora luftiga tag tills smeten blir jämn.

Häll smeten i formen.
Grädda bottnen i nedre delen av ugnen i ca. 45 min.
Låt bottnen svalna på galler.
Sänk ugnsvärmen till 150 grader.

Marängbotten:
Vispa ägg- vitorna till hårt skum.
Tillsätt sockret under vispning.
Vispa till blanka, fasta toppar.

Vänd ner det puffade riset.
Bred ut smeten till ett 3 cm tjockt lager i en springform, 20 cm i diam, klädd med bakplåtspapper.

Grädda marängbottnen i 60-90 grader.
Låt den svalna.

Smält chokladen och pensla hela marängen så den täcks.
Låt det stelna.

Drottningmousse:
Koka upp bären och mixa dem fint med stavmixer.
Häll i gelésockret och blanda så det löser sig helt.
Låt det svalna och rör om då och då så purén blir jämn.

Vispa grädden ganska hårt och vänd ihop den med bären.
Rör färskosten mjuk och vänd ner den tills moussen blir jämn.
Tillsätt citronskal.
Ställ moussen täckt med plastfolie i kylskåp tills tårtan ska fyllas.

Skär vaniljbottnen i 3 delar.
Vispa grädden ganska hårt.
Spritsa en ram av grädde på en vaniljbotten.
Fyll på med hälften av moussen.
Lägg på marängbottnen.

Spritsa en ram av grädde på marängbottnen och fyll ringen med halvmosade hallon.
Lägg på en vaniljbotten och spritsa en ram av grädde.
Fyll med mousse och avsluta med en till vaniljbotten.

Spackla hela tårtan med ett tunt lager grädde runt om hela.
Ställ tårtan kallt i 15 min.
Spackla ett jämnt lager grädde runt hela tårtan och dekorera med färska bär

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.