Äppelmunkar

  • Portioner:
  • Cirka tid: 150 min

Ingredienser

Tillagning

Stöt kardemummakärnorna i en mortel och blanda med mjölken, värm tills mjölken är ljummen, ca. 37 grader.

Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

Rör ner strösocker, salt, tärnat smör och ägg, sedan lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig vetedeg.

Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek, i 45-60 min och gör under tiden äppelfyllningen.

Äppelfyllning:
Skala, kärna och skär äpplena i småbitar.

Stek äpplena mjuka i smör, strösocker och kanel.
Låt svalna och blanda med riven mandelmassa.

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, knåda den lätt och dela upp den i 14 bitar.
Platta ut varje bit och lägg en klick äppelfyllning i mitten.
Nyp ihop kanterna uppåt, vänd på bullen och forma den rund.

Jäs dem under bakduk i ca. 45 min.

Värm olja i en djup, tjockbottnad kastrull till 180 grader.
Oljan är tillräckligt varm när en brödbit blir gyllene efter ca. 1 min.

Lägg försiktigt ner ett par munkar i taget i den varma oljan och fritera dem tills de är gyllene (ca. 1 min per sida).

Låt munkarna rinna av i några sekunder på hushållspapper och vänd dem i strösocker blandat med kanel medan de fortfarande är varma.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.