Gammaldags vaniljglass

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

Ingredienser

Tillagning

Ger ca. 1,5 l glass.

FÖRBERED:
Dela vaniljstängerna på längden, skrapa ut fräna och lägg både stänger och frön i en stor kastrull.
Häll på grädde, mjölk och honung eller glykos.
Vispa äggulor och socker i en stor skål tills blandningen är ljus och luftig.

TILLAGA: Koka upp gräddvaniljblandningen.
Vispa ner den varma blandningen i äggulesmeten, lite i taget, och blanda väl.
Häll tillbaka allt i kastrullen och skölj ur skålen.
Ställ kastrullen på mellanvärme och rör om konstant med en slev tills smeten börjar tjockna.
Den får inte bli varmare än högst 80 °C och absolut inte koka, då koagulerar äggen.

KYL:
Snabbkyl kastrullen i iskallt vattenbad.
Sila tillbaka den svala glassmeten i skålen genom en finmaskig sil.
Täck skålen med plastfolie och låt stå i kylskåp 4-12 tim, så att smakerna mognar och smeten sväller.
Mixa smeten med en stavmixer innan den hälls över i glassmaskinen, då får glassen bättre konsistens.

FRYS:
Kör smeten i glassmaskinen tills glassen känns smidig och fast.
Servera direkt som mjukglass eller packa glassen i en plastlåda, täck med smörpapper, jämna ut med handen så alt eventuella luftbubblor försvinner, sätt på ett lufttätt lock och låt stå i den kallaste delen av frysen tills glassen är färdigfryst, minst 4 tim.

SERVERA:
Flytta glassen till kylskåpet ca. 15 min före servering, så att den mjuknar något.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.