Grillsås med sting

  • Portioner:
  • Cirka tid: 20 min

Ingredienser

Tillagning

Blanda 2 dl olivolja och en tesked med salt i en bunke och rör runt.
Skala och dela rödlöken i fyra delar. Skala vitlöksklyftorna.
Lägg rödlöksklyftorna, chilifrukterna, vitlöksklyftorna och 18 av de 25 plommontomaterna i bunken och blanda runt ordentligt.

Lägg ut alla grönsakerna i bunken på grillen (undvik att lägga dem direkt över glöden) och grilla alla dess sidor tills de får fin grillfärg.
Pass upp så att inte vitlöksklyftorna trillar i glöden eller bränns.
Även chilifrukterna blir snabbt klara.
Tomaterna bränns lätt fast så håll uppsikt. I takt med att grönsakerna blir redo tas de bort från grillen och läggs tillbaka i bunken.

Det här är ett viktigt steg!
Skär av toppen av en chilifrukten och smaka av den.
Om den är riktigt het så behövs bara ca. 2 cm chili till nästa steg.
Du har grillat två chilifrukter (en extra då de ofta blir lite brända så förhoppningsvis är iallfall en av de två perfekta).

Mixa de 18 grillade tomaterna, 3 av de 4 grillade rödlöksklyftorna, 1 av de 2 vitlöksklyftorna, till en skön salsa.
Lägg i ca. 2 cm chilifrukt, mixa och smaka av.
Om såsen behöver mer sting så lägg i lite mer chilifrukt och mixa.
Det gäller att använda rätt mängd chili så att såsen får sting men inte blir oätligt het.

Mixa i basilikabladen och koriander (för den som inte gillar eller inte har koriander hemma går det utmärkt att skippa den).

Smaka av salsan och mixa i en klyfta till av rödlöken eller vitlöken om det behövs.
För att få lite mer syra brukar jag mixa i några av de sju extra plommontomaterna som inte grillats.

Gör klart såsen genom att blanda i rödvinsvinäger, balsamvinäger, socker samt lite salt och svartpeppar.
Smaka av och tillsätt lite mer vinäger eller salt för att uppnå perfekt balans mellan sälta och syra.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.