Sölig rödvinsstek med sidfläsk och kyndel

  • Portioner:
  • Cirka tid: 1440 min

Långkok

Ingredienser

Tillagning

Tillagning 1 dygn

Blanda marinaden i en skål, lägg ner steken och täck med plastfolie.
Låt stå i kylskåp i ca. 8 tim.

När steken är färdigmarinerad, ta upp den ur marinaden och torka den noga med hushållspapper.
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra steken och bryn den sedan noga i smör och olja i en stekpanna.
Linda fläsk eller bacon runtom och stek den i ugnen på galler med en långpanna under.
Sätt i en stektermometer.

Laga såsen under tiden
Koka upp marinad och buljong med morotsskivorna.
Låt alltsammans sjuda utan lock i 10 min.
Tillsätt kyndel och låt sjuda någon minut.
Mixa såsen tills den blir helt slät (var försiktig, den är het).
Tillsätt vatten om den blir för tjock.

När köttets innertemperatur når 60 grader (det tar 1 - 1 ½ tim beroende på stekens form), tas steken ut och får vila ovanpå spisen i 10 min i ett foliepaket.
Vispa ur långpannan med lite vatten och häll i såsen tillsammans med saften som runnit ut i foliepaketet.
Låt såsen koka upp en sista gång.
Smaka av med kajennpeppar, citron, salt och peppar.

Skär köttet i tunna skivor och servera med såsen och stuvad potatis eller potatisgratäng.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.