Helstekt oxfilé med rödvinssås, rostade rötter, betor och vitlökssvamp

  • Portioner:
  • Cirka tid: 60 min

Otroligt gott!

Ingredienser

Tillagning

1. Rödvinssås: Skala och skär lök och rotfrukter i cm-stora bitar.

2. Bryn detta kraftigt i 2 msk av smöret (för 6 portioner) i en vid kastrull eller en traktörpanna.

3. Tillsätt sockret och fortsätt steka någon minut. Häll på vin, soja och fond. Koka upp och låt småkoka tills cirka hälften av vätskan är kvar, ca 30 minuter. Smaka av under tiden.

4. Sila av. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör ner resten av smöret. Låt svalna och ställ kallt.

5. Sätt ugnen på 175°C. Torka köttet torrt och gnid in salt och peppar.
Lägg köttet i en ugnsform. Stick in en köttermometer i den tjockaste delen. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 54°C, det tar ca 30 minuter. Vänd köttet en gång. Ta ut och lägg köttet på ett fat med folie över medan grönsakerna är i ugnen.

6. Skala betor och persiljerötter. Dela betorna i klyftor om de är stora. Skär persiljerötterna i tjocka skivor.

7. Skala och dela vitlöksklyftorna.

8. Blanda rotfrukter, vitlök, timjan, olja, salt och peppar.

9. Sätt ugnen på 250°C. Sprid ut grönsakerna på en bakpappersklädd plåt. Rosta mitt i ugnen 20?30 minuter, tills grönsakerna är mjuka.

10. Skala och finhacka vitlöken.

11. Fräs svampen i smöret i en stekpanna.

12. Tillsätt sockret och balsamvinäger när svampen fått lite färg. Fräs ytterligare någon minut. Smaka av med salt och peppar.

Vid servering: Värm såsen 5?10 minuter. Red ev med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Stek köttet hastigt runt om i smöret. Skär upp i skivor. Servera med såsen och övriga tillbehör.

Du gillar kanske också

Receptet av LeChef Antal recept: 219 st

Lagar mat lite nu och då :D