Créme caramel 01

  • Portioner:
  • Cirka tid: 20 min

3 knep för perfekt konsistens: - stick ner en kniv i mitten av formarna, Om kniven är ren när den kommer upp är de klara. - skaka lätt på formarna. Om de känns fasta men ändå lite dallriga fortfarande är de perfekta. - stick en stektermometer i puddingen och grädda till 87 grader, perfekt.

Ingredienser

Tillagning

Halvera och skrapa ur fröna från vaniljstången.
Koka upp mjölk med vaniljstång och frön.
Dra åt sidan och låt svalna och dra åt sig smak i ca. 20 min.
Ta upp vaniljstången.

Sätt ugnen på 150 grader.
Koka ihop 2.5 dl socker och 1 dl vatten till en gyllenbrun, sirapsliknande karamell utan omrörning i en stekpanna.
Dra åt sidan och tillsätt 2 msk vatten så att kokningen avstannar.
Fördela karamellen i sex ugnssäker formar eller koppar.

Rör ihop grädde med ägg, äggulor och resten av sockret.
Häll på mjölkblandningen och rör tills sockret har löst sig.
Fördela smeten i formarna.

Ställ formarna i en rostfri ugnsform till hälften fylld med varmt vatten.
Baka i nedre delen av ugnen i ca. 30 min tills de precis har stannat men är lite lösa i mitten.
Låt svalna och ställ kallt i minst 2 tim före servering.
Skär loss noga runt kanterna och stjälp upp på tallrikar.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.