Surdegsbröd med valnötter och tranbär

  • Portioner:
  • Cirka tid: 4 min

Ett himmelskt saftigt bröd

Ingredienser

Tillagning

Blir ett stort bröd!
Blanda surdegspulver och jäst, rör ut i ljummet vatten, tillsätt oljan och rör om. Blanda ner rågsikt och vetemjöl, jag använder en bakmaskin på låg hastighet, låt maskinen jobba en liten stund och blanda ner nötter och bär. Låt den nu knåda degen i ca 10 minuter, mot slutet strö ner saltet. Degen ska vara lös, men inte klibbig.
Jäs, överdragen av plast i minst 2 timmar, knåda lätt ett par tre gånger under tiden.
Jag jäser mina degar i oljad plastburk med lock, den behöver naturligt vis vara rätt stor, och locket får inte sitta för hårt, lite gaser måste få pysa ut.
Forma snabbt ett bröd direkt på plåten. Strö över lite mjöl, och täck med plast och jäs ca 1 timme. Det går också bra att jäsa brödet i en korg, eller en brödform. Jäser du i korg, se till att korgen är ordentligt mjölad, och stjälp upp degen på plåten utan att tveka. I brödform, snittas bröden efter jäsning och gräddas i formen. Bra att tänka på är att formbröd mår bra av att ligga framme under duk över natten, annars är risken att de blir kladdiga av den kvarvarande fukten. Det här ger en tunn men torr yta där brödet inte har skorpa, som gör det lätt att skära.
Värm ugnen till ca 260 grader, sätt in en djup plåt med någon liter vatten i botten.
När brödet jäst färdigt, snitta brödet med mycket vass kniv ett par tre gånger tvärs över. Sänk ugnen till ca 220 grader och sätt in brödet i mitten av ugnen. Låt plåten med vatten vara kvar. Öppna ugnen ett par gånger under gräddningen för att släppa ut litet av ångan.
Brödet bör få ca 92-94 grader i kärntemperatur, detta tar ca 25-30 minuter.
Låt svalna inlindad i handduk på ett galler.

Du gillar kanske också

Receptet av Anighean3 Antal recept: 27 st

Jobbar på Grövelsjöns Fjällstation sedan sommaren 1999, och sedan 2009 i köket med huvudansvar för Caféets bakverk. Det roligaste inslaget i arbetet är när jag får släppa loss kreativiteten på Bröllopstårtor och Födelsedagstårtor. Stora som små.