Falafel

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Använd en hög kastrull eller helst en fritös med termostat vid fritering. Oljan bör nå 6-7 cm upp i kastrullen eller till den angivna markeringen i fritösen. Använd olja som har hög brännpunkt, helst frityrolja. Hetta upp oljan till ca 180°C. Använd termometer eller lägg ner en bit vitt bröd, det ska bli gyllengult på 30-40 sekunder.

Ingredienser

Tillagning

Skölj kikärterna i kallt vatten.
Hacka schalottenlöken, vitlöken och chilifrukten.
Lägg i en mixer eller använd stavmixer.
Tillsätt övriga ingredienser (utom panering och olja till fritering) och mixa till en röra/smet.
Forma till bollar (som köttbullar).
Smeten är ganska lös.
Rulla dem i rikligt med mjöl. Lägg på ett fat.

Vispa äggen med lite vatten.
Doppa bollarna i det uppvispade ägget.
Rulla dem sedan i ströbröd - noga så att det täcker väl.
Ställ kallt till friteringen.

Hetta upp olja till 160°-170°C. Kontrollera temperaturen med hjälp av en termometer.

Fritera i omgångar.
Sänk försiktigt ner några bollar i taget i oljan och fritera tills de är gyllenbruna, ca. 4 min.
Låt rinna av på hushållspapper.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.