Bräckt sockersaltad torskrygg med ansjovossky och skaldjur

  • Portioner:
  • Cirka tid: 90 min

Ingredienser

Tillagning

Blanda salt & socker och massera in torskryggarna med blandningen, lägg dem i t ex en plastpåse och sätt in dem i kylen.
Låt stå 30-60 min.
Hantera dem varsamt så de inte faller isär.

Sjud upp grädden i en kastrull och lägg sedan i ansjovisfileerna.
Börja med 4-5 st.
Mixa "ansjovisgrädden" slät med en stavmixer.
Smaka av.
Såsen ska ha en behaglig sälta.
Vill du ha mer sälta, lägg i fler fileer och mixa igen.
Låt ansjovisgrädden sjuda på svag värme så att den reduceras något.
Innan servering monterar du såsen genom att vispa ner 2 msk mjukt smör.

Skala och ansa de grönsaker du tänkt använda.
Lägg dem i kokande lättsaltat vatten.
Överkoka dem inte.
De ska ha "tuggmotstånd".

Bryt loss stjärten från havskräftan.
Klipp bort skalet men lämna de sista skaldelarna kvar.
Ta fram torskryggarna och låt dem rinna av på en ren handduk.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Lägg i torskryggarna.
Peppra med vitpeppar.
Normalt sett behöver du inte salta.
Om fisken har skinn lägger du dem med skinnsidan nedåt först.
Bryn tills skinnet blivit krispigt 1-2 min.
Lägg i 2 msk smet och vänd därefter ryggarna med skinnsidan uppåt.
Fortsätt bryna ett par minuter till fin färg.
Ös ryggarna med fettet i pannan.
Flytta över ryggarna till en ugnsfast form/plåt med smörpapper.
Skinnet upp.
Sätt in i ugnen på 200° (varmluft eller torr värme) och baka till en innertemperatur av 56° (5-10 min).

Bryn nu pilgrimsmusslorna.
Hetta först upp neutral olja (ex. raps- eller solrosolja) i en stekpanna.
Lägg i musslorna och bryn tills fin färg, vänd, lägg i 1 msk smör, ös musslan med smöret/oljan.
Musslan brynes 2-3 min på varje sida.
Obs överstek inte!
Vänd till sist kräftstjärtarna i pannan några sekunder så de blir glansiga.

Lägg upp maten på varma tallrikar.
Börja med såsen, därefter torskryggen - skinnet upp.
Garnera med primörer, havskräftstjärten, pilgrimsmusslor, dill och citron.
Klipp över gräslöken.
Servera snabbt!
Kokt färskpotatis slungad med smör, dill och citron passar bra till!

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.