Vit chokladmousse med limemarinerade jordgubbar

  • Portioner:
  • Cirka tid: 90 min

Ingredienser

Tillagning

Smält chokladen i vattenbad eller i kastrull på svag värme, precis så att chokladen smälter.
När den börjar bli mjuk, rör om med en gaffel så märker du när den inte behöver värmas på mer.

(Det är viktigt att inte värma på för mycket, dels är det risk att chokladen blir för varm och blir kornig och dels ska den inte bli för varm då det kan bli klumpar när den blandas med ägg och grädde som har lägre temperatur.)

Mät upp ägg i en bunke och vispgrädde i en annan bunke.

Vispa upp ägget med elvisp eller vanlig visp.
Vispa därefter grädden ganska löst med elvisp (du behöver ej göra rent visparna mellan).

Tillsätt den smälta chokladen (som ska vara ljummen, ej varm) till det uppvispade ägget under kraftig omrörning eller kör med elvispen på låg hastighet.

Rör ner vispgrädden lite i taget, rör till en jämn och fin mousse.

Häll upp moussen i fina serveringsglas.
Låt stå kallt i kylskåp i minst 1 tim.

Limemarinad:
Tvätta skalet på limen och torka det.

Riv skalet av limen.
Pressa ut saften.
Lägg rivet skal och saften i en bunke (som även ska rymma jordgubbarna senare).

(Om man vill kan man spara lite av det rivna limeskalet till garnering.)

Blanda limesaft och limeskal med honung.

Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i marinaden.
De kan ligga där några timmar om man vill men minst ca. 15 min.

Vid servering:
Fördela de marinerade jordgubbarna över chokladmoussen.
Garnera ev. med rivet limeskal eller citronmeliss.

OBS!
Marinaden är riktigt god att äta ihop med chokladmoussen så man kan om man vill hälla den över jordgubbarna och chokladmoussen eller hälla den i en serveringsskål och låta de som vill ta av den.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.