Cheesecake New York-style med björnbär och fläder

  • Portioner:
  • Cirka tid: 300 min

Servera inte cheesecake direkt från kylen, då smakar den mindre. Låt den stå i rumstemperatur ca. 20 min.

Ingredienser

Tillagning

Smält smöret och låt svalna.

Smula ner kexen i en skål.
Tillsätt vaniljsockret och det smälta smöret och blanda ihop till en lös deg.

Tryck ut den i en rund springform med en diameter på ca. 20 cm.
OBS! Du måste vara helt säker på att formen inte läcker!
Pressa ut degen så att den blir plan, med exempelvis ett undersidan av ett dricksglas eller ett plant decilitermått.
Ställ in i frysen några minuter.

Grädda botten 15-20 min på 175 grader.
Den ska bli helt färdiggräddad.
Låt svalna i kylskåp.
Låt ugnen vara på, men ställ ner temperaturen till 150 grader.

Vispa ihop smör med cream cheese, vaniljsocker och socker tills du inte längre ser några klumpar.
Tillsätt flädersaften och rivet citronskal och blanda till en jämn smet.

Rör ut maizenan i lite av crème fraîchen.
Rör ner i cream cheese-smeten.
Tillsätt resten av crème fraîchen och vispa ihop till en jämn smet.

Tillsätt äggen ett i taget, vispa mellan varje ägg.

Klä in springformen med kexbotten i ugnsfolie.
Häll i fyllningen och ställ formen i en långpanna med höga kanter.
Ställ in plåten i ugnen på näst nedersta falsen.

Koka upp ett par liter vatten (allt går kanske inte åt, det beror på storleken på din långpanna.).
Häll försiktigt vattnet i långpannan tills det når ungefär till mitten av springformens höjd.
Stäng ugnsluckan och grädda i ung. 2 tim.
Kakan ska vara gyllenbrun på toppen, kännas fast mot kanterna, men vara lite dallrig i mitten.

Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan på glänt.
Låt cheesecaken stå kvar i ugnen i 2-2,5 tim.
Ta sedan ut den och ställ den i kylskåpet i minst 4 tim.

Hit kan du förbereda cheesecaken.
Den håller sig flera dagar i kylen och går också bra att frysa.
Tina den frysta cheesecaken långsamt i kylskåp, räkna med att det tar minst åtta timmar, kanske mer.

Björnbärskompotten:
Tina björnbären om du använder frysta.
Häll hälften i en liten kastrull.
Tillsätt citronsaft och socker, börja med den minsta mängden.
Använder du färska bär behöver du eventuellt, beroende på hur saftiga bären är, tillsätta ett par matskedar vatten.
Koka upp och smaka av - Ev. mer socker.
Låt sedan puttra på låg värme tills såsen börjar tjockna.
Tag av värmen och låt svalna.

Vänd försiktigt ner resten av björnbären i björnbärssåsen och fördela den över cheesecaken före servering.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.