Moqueca- brasiliansk fiskgryta

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

600-800 g fast fisk ( kolja, lax, torsk) 2 stora lime, saften 3 vitlöksklyftor, pressade 2 msk olivolja 1 purjolök 1 röd paprika, tärnad 1 gul paprika, tärnad 1 msk paprikapulver 1 tsk chiliflingor 1 burk konserverade tomater 1 burk kokosmjölk 1 kruka försk koriander Salt & peppar Musselris: 2 schalottenlök, finhackade 1 vitlöksklyfta, finhackad 2 msk olivolja 3 dl jasmin- eller basmatiris, ordentligt sköljt 6 dl fiskbuljong 1 burk ( 120g ) konserverade musslor Salt & svartpeppar Quesadillas: 4 tortillabröd 3 dl riven ost Massa picklad jalapeno Bladspenat

Ingredienser

Tillagning

Skär fisken i bitar, typ kuber 3-4 cm . Lägg i bunke och blanda ner limesaft och pressad vitlök. Salta o peppra ordentligt. Ställ i kylen.
Finstrimla det vita på purjolöken men spara det gröna till senare. Fräs purjon tillsammans mex paprikatärningarna i lite olja tills allt börjar mjukna. Tillsätt då paprikapulver och chiliflingor och fräs i ca 5 min till. Lägg ner konserverade tomater, kokosmjölk och det gröna från purjolöken som du hackat grovt i grutan och låt puttra utan lock i minst 30 min. Smaka av med salt & peppar.
Riset:
Stek löken och vitlöken i olja tills den blir lite brynt i kanterna. Tillsätt riset och stek i 5 min under omröring. Häll sedan över buljongen och koka upp, rör om ordentligt och ställ ner plattan på noll. Efter 20 min är riset klart. Rör då ner musslorna och ta även med spadet från burken. Salta & peppra.
När grutan har puttrat i 30 min kan du hacka all koriander ( spara några blad för garnering). Ta bort grytan från plattan och rör ner koriandern. Vänd sen försiktigt ner fiskbitarna tillsammans med limemarinaden, allt ska in. Salta & peppra.

Lägg ihop grejjerna för quesadillasen och stek försiktigt. Jätte lätt att bränna brödet. Låt svalna och skär upp i tårtbitar

Du gillar kanske också