Rotmos med salt kött

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

En klassiker som man kan göra med tjälknöl likaväl som med rimmat fläslägg. Denna rätt lämpar sig att göra tex. en lördag/söndag då man vill vara lite lat och håller sig hemmavid under dagen. I alla fall får man dyka in vid lunchtid för att lägga köttet i en lag. Gör tjälknölen på ett rustikt lite billigare kött typ framdel, högrev eller fransyska ( sånt kött som har en tendens att bli segt och tråkigt vanligtvis). Som vanligt så har min fru lyckats få till det här med fläsk också.

Ingredienser

Tillagning

Lägg kvällen innan en fryst köttbit i ugnen på ca. 80 grader och låt den ligga till lunch dagen efter. Lägg ner i lagen och ta fram lagom till kvällsmiddagen. Bra om du kan vända köttet någon gång. Skall du inte vara hemma så ös ner allt i en stekpåse och förslut väl.

Skala och hacka kålrot, morötter och potatis i mindre bitar. Lägg kålrot och morotsbitarna i en kastrull tillsammans med två grönskabuljongstärningar (Gärna Örtagårds) och täck med vatten samt koka i en halvtimme med lite salt och peppar. Lägg i potatisen och koka i arton minuter ytterligare och slå sedan över spadet i en bunke. Krossa rotfrukterna med en mos och fluffa upp med en visp samtidigt som du häller på lite av det goda spadet till en lagom konsistens.

Gör du fläslägg (Per Mobergs recept) så använd det spadet att koka rotsakera i. Då blir det ett ännu mumsigare mos men kanske inte lika gott kött.

Lägg i en klick smör i moset och vrid ner några varv salt och peppar. Garnera med persilja. Njuuut!

Du gillar kanske också

Receptet av Barakock Antal recept: 33 st

Glad amatörkock som älskar att laga och äta god mat!