Kombucha

  • Portioner:
  • Cirka tid: 0 min

Ingredienser

Tillagning

Det är bäst om du börjar med att tillaga en sats om två liter. När din kombuchasvamp har växt sig stor nog och har reproducerat sig själv, så kan du producera större mängder av drycken.

Koka vattnet i kastrullen - använd gärna friskt källvatten.

När vattnet kokat upp, tar du bort kastrullen från plattan, och tillsätter tebladen.
Använd för varje liter vatten antingen 1 - 2 tsk (5 gram) grönt eller svart te, 1 tepåse eller 2 tsk örtte.
Låt teet dra i c:a 15 min.
Det är bäst om ni använder följande teblandning:
1 del grönt te (alltså den ojästa formen av svart te) och en del av den örtblandning, som jag beskriver på sidan 26 i min bok.
Vanligtvis låter man grönt eller svart te dra i endast 3 - 5 minuter.
Vi låter te till kombucha dra längre, för att det skall utsöndras mer kväve, som svampen behöver, i vattnet.

Sila bort tebladen om du använt löste - tag bort tepåsarna om du använt sådana.

Tillsätt c:a 0,5 dl vitt strösocker (70 gram eller 3,5 msk) per liter vatten i den varma teblandningen och rör om, så att sockret helt löses upp.
Den engelska översättningen av detta recept talar om 0,5 - 0,75 dl socker.
Om man använder honung, så skall denna tillsättas först efter det att teet svalnat.
Som hållpunkt för uppmätning av ingredienser, kan man räkna med att 1 tsk te = c:a 3 gram, 1 matsked strösocker = c:a 20 gram.
Sockret måste lösas upp helt i vattnet.

Låt teet svalna till rumstemperatur (20 - 25° C) och häll över det i ett kärl av glas, porslin eller glaserat stengods.
När ni håller ett finger i teet, skall det endast kännas aningen varmt.
Tesvampen får aldrig läggas i varmt vatten, eftersom det genast skulle ta död på den.

Bäst är det om ni har er kombucha-kultur i en 2-liters glasburk för sillinläggning.
Sådana finns i nästan varje hushåll och står att köpa i de flesta hushållsaffärer.
Spola ur behållaren med hett vatten (utan diskmedel) innan du använder den.
Renlighet är viktig.

2-liters behållare är egentligen endast tänkta för nybörjaren - för att lära sig och pröva på.
Antagligen kommer ni att vilja tillreda större satser med kombuchadryck.
Ni kan då använda en större kruka i glaserat stengods, ett nytt akvarium (helt i glas, utan kittade skarvar) eller ett flertal 5-liters behållare.

Tillsätt c:a 10% färdigtillverkad kombuchadryck.
Detta är viktigt för att man skall få en bra start på jäsningsprocessen.
Samtidigt kommer teet på detta sätt att skyddas från skadliga mikroorganismer.
I den sura miljön kan inga skadliga bakterier utvecklas.
Om det är första gången som du tillagar kombucha-te, skall du nu tillsätta den vätska som du fick tillsammans med kombuchasvampen, annars skall du alltid spara av föregående kultur,

Lägg kombuchasvampen i teblandningen.
Antingen sjunker den till botten, eller så flyter den på ytan.
Om svampen sjunker till botten, så kommer en ny svamp att bildas på ytan.

Täck över behållarens öppning med en duk (t.ex. diskhandduk) eller ett ark av en sönderdelad pappersnäsduk.
Fäst övertäckningen med ett gummiband.
Detta är viktigt, för att man skall stänga ute små flugor, damm och andra föroreningar.
Tyget måste vara poröst nog för att luften ska kunna cirkulera och kombuchan kan andas - men ej så porös så att fruktflugor eller liknande kan komma in.

Ställ behållaren på en lugn och varm plats. Frisk luft och värme (ej under 20°, helst varmare. Idealet är c:a 23°) är viktigt.
Ljus krävs ej.
Starkt och direkt solljus är däremot skadligt för svampen.


Låt kombuchakulturen stå i 8 - 12 dagar. Fortsätt sedan med följande:

Tag med rena händer upp svampen, lägg den tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk och sätt på ett lock.

Häll genom en sil upp den färdiga drycken på flaskor.
Ca. en tiondel av den färdiga drycken måste dock sparas för att tillsättas i nästa kultur efter det att behållaren sköljts ur.
Om ni inte har för avsikt att genast dricka av den färdiga drycken, så förvara den svalt.
Det går dock även att förvara drycken vid rumstemperatur.

Skölj försiktigt svampen under rinnande

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.