Vit prinsesstårta med rabarber och jordgubbar

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

Ingredienser

Tillagning

Tårtbotten:
Sätt ugnen på 175°C.

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca. 24 cm i diameter.

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca. 3 min.

Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.

Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen.
Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Rör ner citron- och apelsinskal.

Häll smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen ca. 30 min.
Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
Låt svalna helt.

Vaniljkräm:
Dela vaniljstången på längden, skrapa ut fröna.
Lägg dem i en tjockbottnad kastrull med övriga ingredienser.

Sjud under vispning på svag värme, tills det har tjocknat.
Låt svalna helt.

Rabarberkompott:
Ansa och skär rabarbern i ca. 2 cm stora bitar.
Lägg i en kastrull med jordgubbar, socker och vaniljpulver.

Låt småkoka utan lock på medelvärme 10?15 min till en fast kompott.
Mosa sönder jordgubbarna med en slev och rör då och då.
Låt svalna helt.

Garnering:
Blanda 2 delar röd hushållsfärg med 1 del blå.
Färga den vita marsipanen med detta tills den är lila.
Lägg i plastfolie.

Vispa grädden fast. Blanda grädden med 1?2 dl av vaniljkrämen (för 10 portioner).
Halvera jordgubbarna.

Bygg tårtan så här:
Anvisningen gäller för 10 port.

Skär tårtbottnen i 3 lika stora delar.
Lägg den översta delen med ovansidan nedåt på ett fat.
Bred ut vaniljkrämen.
Lägg på mellanbottnen.
Fördela kompotten.
Bred ut vaniljgrädden ovanpå och forma den till en kupol (lättast med en palett eller baksidan av en stekspade), men spara ca. 1 dl.

Lägg på den sista bottnen med snittytan uppåt.
Tryck försiktigt så den formas efter kupolen.
Släta ut resterande vaniljgrädde runt kanterna.

Lägg på marsipanlocket.
Försök undvika att veck bildas genom att sträcka marsipanen nedåt och forma med händerna.
Skär bort eventuell överflödig marsipan.

Dela den lila marsipanen i 2 bitar.
Rulla ut till ca. 25 cm långa rullar.
Kavla ut varje rulle på lätt florsockrat underlag till en 2 mm tjock platta, ca. 40 x 4 cm.
Skär så att det blir ca 2 1?2 cm breda "band" med raka kanter.
Snurra försiktigt banden från mitten och lägg runt tårtan.
Nyp ihop skarvarna.

Skär ett centrerat kryss genom marsipanlocket med en vass kniv.
Gör ett snitt i mitten av varje flik ytterligare en gång så det bildas 8 flikar.
Vik försiktigt ut flikarna.
Fyll "hålet" med jordgubbar.
Sikta över lite florsocker.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.