Kycklinggratäng med smörstekt savoykål

  • Portioner:
  • Cirka tid: 50 min

Den här kycklinggratängen är en underbart smakrik anrättning. Valnötternas lite jordiga smak samspelar utmärkt med ädelostens krämiga mustighet. Jag funderade ett tag på vad jag skulle välja för tillbehör. Något inte alltför kaxigt, som skulle börja bråka med kycklinggratängen, utan något som snällt skulle låta gratängen spela huvudrollen på tallriken, utan att för den skull vara mesigt. Jag bestämde mig för att smörsteka savoykål tillsammans med chiliflakes och citron, vilket visade sig vara en bra idé. Så vill ni smaska på något riktigt läckert till helgen ? laga detta, vetja!

Ingredienser

Tillagning

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela kycklingfiléerna på längden så varje filé blir två. Finhacka lök och alla vitlöksklyftor utom en (den sista ska vara i ostblandningen). Stek löken några minuter tills den blivit mjuk och börjat få färg. Låt vitlöken fräsa med den sista minuten. Lägg i kycklingfiléerna och stek några minuter på varje sida. Salta, peppra och smula över timjan.

3. Lägg kyckling och lök i en smord ugnsform. Mixa ihop ädelost, creme fraiche, fond, valnötter och pressad vitlök. Smeta ut blandningen över kycklingen. Ugnsbaka i ca en halvtimme, tills kycklingen är genomstekt och det hela fått en aptitretande färg.

4. Dela kålhuvudet i två delar och skär sedan i strimlor. Skölj i durkslag och låt rinna av. Stek på medelvärme i 5-10 minuter i massor med smör. Fyll på med mer smör efterhand som det blir torrt i stekpannan. Strö över chiliflakes, citronskal och avsluta med att droppa över lite citronsaft. Salta försiktigt.

Du gillar kanske också

Receptet av Najniskok Antal recept: 14 st

Det första jag tänker på när jag vaknar på morgonen är vad jag ska äta till frukost. Medan jag äter frukosten tänker jag på vad jag ska äta till lunch, och när jag äter lunch tänker jag på vilka smaskigheter som väntar till middag. Och däremellan tänker jag på alla läckra recept jag ska laga någon annan dag. Ja ni hör ju själva: jag är en oförbätterlig matnörd! Eller "foodie", som det heter på utrikiska. Fullkomligt besatt av allt som har med mat att göra.Jag hoppas kunna inspirera med mina recept här på Receptplatsen, och sprida min matglädje till er alla!