Grytstek i mörkt öl

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

Mustig grytstek som sköter sig själv på spisen. Är något av en blandning av slottsstek och Porterstek som kom till då jag inte hade ansjovis hemma när jag skulle göra slottsstek men väl julöl. Förbaskat gott i vintermörkret.

Ingredienser

Tillagning

Lägg i steken i en gjutjärnsgryta. Häll över ölen och lägg i alla kryddor och övriga ingredienser. Låt grytan puttra ca. 2 timmar på låg värme och vänd steken en gång i halvtimmen. Köttet är klart när det är ordentligt mört men mår bäst av att ligga kvar och dra i skyn en extra kvart.

Sila skyn och späd ev. med lite vatten om det behövs. Blir det sky över så slå det över steken medan du kokar såsen. Red 3 msk mjöl i vatten och vispa ner i skyn samt låt såsen koka i 3-4 minuter. Smaka av.

Skiva upp köttet på ett skärbräde. Servera med kokt potatis och sallad!

Du gillar kanske också

Receptet av Barakock Antal recept: 33 st

Glad amatörkock som älskar att laga och äta god mat!