Pommes frites

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Ingredienser

Tillagning

Skala och skär potatisarna i 1,5 - 2 cm tjocka stavar eller den storlek du önskar.

Skölj dem i ett durkslag och torka dem med en handduk.

Pommes frites friteras i två omgångar.
Först kokas de mjuka i olja eller vatten en gång.
Sedan kyls potatisstavarna och friteras sedan en gång innan servering på högre värme för att få färg och knaprig yta.

Första fritering eller kokning:
Värm olja i en stor kastrull eller i frityrmaskin och koka potatisstavarna i 100 - 120 grader i 8-10 min.
Eller koka potatisen nästan klar i saltat vatten i ca. 10 min.

Potatisstavarna ska koka mjuka.
Smidigt är att ha en friterings insats - en slags korg som passar till grytan.
Eller en frityrmaskin.

Ta upp potatisen med hålslev och skaka av oljan eller om du koka i vatten häll av i durkslag.

Sprid ut potatisstavarna på en eller två brickor att svalna.
Ställ gärna in i kylen någon eller några timmar.
Hit kan du förbereda.
Potatisstavarna får gärna torka på ytan då blir de knaprigare.

Dags att fritera till servering.
Sista momentet är att fritera pommesen frasig och ge dem färg.
Då hettar du upp oljan till 180 grader.
Fritera sedan omgångar till knapriga, gyllene pommes frites.
Det tar bara någon minut för att få färg.

Ha gärna lock eller ex. en bakplåt till hands om du behöver täcka över oljan som är brandfarlig (släck aldrig med vatten).

Lägg upp pommes fritesen med en hålslev på en bricka med hushållspapper så att oljan kan rinna av.

Strö över ex. flingsalt innan servering.
Du kan också strö över nymalen svartpeppar.

Servera dina hemgjorda pommes frites nygjorda.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.