Sarmale

  • Portioner:
  • Cirka tid: 100 min

Sarmale, surkålsdolmar är en Rumänsk specialitet, lagas både till vardags och till fest, kan göras både vegetarisk och med kött!

Ingredienser

Tillagning

Helt huvud syrad vitkål kan man köpa på Willys t.ex annars kan man syra själv! Men det man köper är väldigt lätthanterligt och mjukt och därför väl lämpat till Sarmale!
Lossa så många av de stora bladen från huvudet som möjligt, ca 20 st. Kvar blir då en (stor) knytnävstor vitkål.
Lägg alltsammans i kallt vatten medans resten av ingredienserna förbereds.
hacka champinjoner och riv alla rotsaker och fräs i olja tillsammans med lök, tomat och ris och lite tomatkross fräs i ca 5 minuter. Salta och peppra efter smak. Tillsätt dill och fräs ca 5 minuter till.
Medan fräset svalnar förbered surkålsbladen; skär bort den hårda delen på bladen och dela de stora bladen i två. Spara några blad som ska ligga som \\\"lock\\\". Tag fram en stor kastrull eller gryta. Strimla och hacka det resterande surkålshuvudet och lägg i botten på kastrullen. Gör dolmar så här: Placera ett vitkålsblad på en skärbräda, lägg en matsked fyllning på bladet och rulla ihop, peta sedan in ändarna på bladet i båda ändar så att dolmen håller ihop, det blir en vacker skapelse! placera dolmarna vartefter i ett fint mönster över den strimlade kålen i grytan. Placera de sparade bladen som lock, häll resterande krossade tomater över locket. Späd ut buljongen i vatten och fyll på så att det nästan täcker dolmarna, koka upp och låt sjuda/ småkoka i ca 1 timme! fyll på vatten om det behövs. Man kan sätta på ett riktig lock efter halva tiden.
Det här receptet är ett grundrecept/ inspiration för Sarmale, tillsätt vitlök om man tycker om det, nåt annat? ja, det går att variera hur man vill efter tycke och smak! Traditionellt äter man Sarmale med Mamaliga (polenta) och smetana, men jag tycker det passar bra till allt möjligt, gärna som en del av en buffé. Lycka till!

Du gillar kanske också