Krabbsoppa

  • Portioner:
  • Cirka tid: 60 min

Fonden ska inte stormkoka utan sjuda så att alla smaker hinner komma fram. Den färdiga nedkokta fonden kan frysas. Frys in småportioner i isbitsformar och förvara sedan kuberna i enplastpåse i kylen.

Ingredienser

Tillagning

Rensa krabborna genom att bryta loss den platta stjärten samt armarna/klorna.
Ställ krabban på högkant med huvudet upp.
Tryck med handen tills det hörts ett knäckljud, då öppnar sig skarven som håller skölden på plats.

Sätt in en kniv i skarven och bryt isär krabban.
Plocka bort och släng mundelar och gälar, som sitter på den undre kroppen.

Pilla loss rom och lever, som sitter centralt i en fördjupning på muskelkroppen, och spara.
Gröp ur den övre skölden och lägg det bruna innanmätet för sig, det får koks med i fonden.

Pilla ut vitt kött från klor, armar och från de små hålorna i muskelkroppen.
Spara allt det samt den göda rommen till servering.
Om man orkar jan man också pilla ut kött från de smala benen.
Annars kan de bara koka med i fonden.

Knäck krabbskalen i mindre bitar.
Rosta dem på medelvärme i botten av en rymlig gryta ca. 3 min.
Tillsätt, olja, lök, morötter, rotselleri, vitlök och saffran och fräs under omrörning ca. 2 min.
Lägg i lagerblad och tomatpuré och häll på Vermouth och vatten.
Lägg i basilika och timjan,
Koka upp och låt sjuda utan lock ca. 30 min, tills ca. 1 1/2 l vätska återstår.

Sila genom en finmaskig sil.
Häll fonden i en kastrull och låt den sjuda utan lock tills ca. 12 dl återstår.
Vispa ner mjölet utrört i lite kallt vatten.
Häll i grädde och låt soppan koka 2-3 min.
Smaka av med tabasco och salt.
Servera soppan med krabbkött och rom att lägga i varje portion.
Krutonger eller crostini serveras till.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.