Semeltårta

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

Ingredienser

Tillagning

Smula ner jästen i en degbunke.
Ta fram ägget så att det blir rumsvarmt.
Smält smöret och häll i mjölken och rör om och låt bli fingervarmt, 37°C.
Häll först lite över jästen och rör tills den lösts upp.
Häll därefter på resten och rör om.
Tillsätt salt, kardemumma, socker och ägg.
Rör i mjöl och hjorthornssalt efter hand och arbeta degen smidig och blank med t.ex. elvispens degkrokar.
Låt jäsa 30 min övertäckt i degbunken.

Ta upp degen på bakbordet och knåda ut alla luftbubblor.
Dela degen i 2 delar och baka ut till runda släta platta bullar ca. 20 cm i diam.
Lägg dem på var sin plåt med bakplåtspapper och jäs väl ca. 30 min.

Pensla med uppvispat ägg.
Grädda dem mitt i ugnen i 200°C 15-20 minuter tills de fått fin färg (I varmluftsugn 175°C).
Låt bullarna kallna.

Välj en av fyllningarna.
Den man gör själv tycker jag är godast.

Fyllning med köpt mandelmassa:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Skär av locken.
Ta mandelmassan, gröp ur endel av inkråmet och blanda detta.
Värm (några matskedar) mjölk eller grädde och häll på lite grann så att det går att röra till en smidig röra.
Lägg i hålen i bullarna.

Fyllning med egen mandelmassa:
Skär av locken och gröp ur endel av inkråmet.
Värm mjölken.
Kör sötmandel, varm mjölk, inkråm och socker i en mixer.
Lägg i hålen i bullarna.

Garnering:
(OBS! Tänk på att angivna mängder är för det antal semmeltårtor som står angivet i receptet.)
Vispa grädden.
Det går åt ca. 4 dl per Semeltårta.
Klicka på eller spritsa grädden över fyllningen och lägg därefter på locken.
Sikta över florsocker.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.