Viltstek med gräddsås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 120 min

En stek som kan göras på älg, ren, hjort, rådjur och ytterligare några djur. Steken serveras lämpligast tillsammans med en enkel gräddsås men är väldigt god även tillsammans med en nerkokt rödvinssky.

Ingredienser

Tillagning

Putsa steken noga och stek den på relativt hög värme i smör för att få en fin stekyta som också stänger köttet.
Vispa sedan ur stekjärnet med 1,5 dl grädde (det går också bra att använda olika subsutitut med lägre fetthalt men blir godast med riktig grädde) och krydda med salt, peppar, kinasoja, svartvinbärsgelé och lite viltfond och ställ sedan undan såsen så länge. Tillsätt gärna färska örter också.

Krydda steken med salt och vitpeppar (vill ni förhöja viltsmaken så gnid in steken med krossade enbär och rosmarin). Sätt in den i en ugn som håller 175 grader men sänk direkt värmen till 120 grader.
När steken nått rätt temperatur så lägg den i folie och låt efterkoka i minst en kvart och använd spadet som blir för att dryga ut såsen.

Servera med kokt potatis och nygräddade kantareller samt lite svartvinbärsgelé. Konstra inte till det för en stek blir inte godare än så här! Glöm marinader och annat trams!

Alla följande vilda djur har mörkt kött och kan stekas i ugn enligt nedan temperaturer beroende på hur genomstekt ni vill ha köttet.

Stek i 120 grader från; Rådjur, Hjort, Älg, Ren, Orre, Tjäder, Vildand, Ripa och Duva: (Ju mer genomstekt desto torrare kött)
Lätt rosa 62°
Rosa 60°
Röd 58°
Blodig 56°

Filé i 110 grader från; Hare, Rådjur, Hjort, Älg och Ren:
Lätt rosa 60°
Rosa 57°
Röd 54°
Blodig 52°

Du gillar kanske också

Receptet av Barakock Antal recept: 33 st

Glad amatörkock som älskar att laga och äta god mat!