Rabarberkompott med len vaniljkräm, kardemummacrunch och färska jordgubbar

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Spara gärna lite lag och låt koka ihop till en rabarbersirap, som är gott att ringla över desserten.

Ingredienser

Tillagning

Passa på att göra den här desserten när primörrabarbern sticker upp ur jorden, det är då den är som allra godast.
Käckt med denna dessert är att alla delar går fint att förbereda, då är det bara att komponera allt när desserten ska serveras.

Vispa ihop ägg, strösocker och vaniljsocker tills pösigt.
Ställ åt sidan.
Vispa ihop mjölk, potatismjöl och äkta vaniljpulver (100 procent vanilj från vaniljstång som går att köpa i de flesta matbutiker, inte att förväxla med vaniljsocker) i en tjockbottnad kastrull.
Vispa ner äggblandningen och låt allt koka upp under omrörning.
Sänk värmen när första bubblan uppstår, låt sjuda lätt under ständig omrörning tills krämen tjocknat.
Ta av från plattan och låt svalna helt.
Vispa grädden fluffig och vänd försiktigt, så att fluffigheten behålls, ner i den avsvalnade vaniljsåsen.
Ställ åt sidan.

Sätt ugnen på 175 grader.
Nyp ihop ingredienserna till kardemummacrunchen och rosta i ugnen i ca. 10 min, rör om efter halva tiden, tills bitarna är knapriga och vackert gyllene.
Låt svalna.

Ansa och skär rabarbern i 2 cm breda bitar och lägg i en skål.
Nu kommer tricket som gör att rabarbern behåller den rätta spröda konsistensen.
Koka upp en lag av vatten, socker och äkta vaniljpulver tills sockret löst sig.
Blanda ner citronzest (extra viktigt att köpa ekologisk citron när skalet används), slå lagen över rabarbern och låt stå i ca. 5 min.
Känn på rabarbern med en vass kniv.
När det precis går att sticka kniven igenom är det dags att sila av och låta det, som nu blivit till en kompott med tydliga bitar i, svalna.

Snoppa och skiva jordgubbarna.
Varva rabarberkompotten och vaniljkrämen i portionsglas, fördela kardemummacrunchen ovanpå.
Toppa med skivade jordgubbar och citronmeliss.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.