Oxfilé med sydfranskt grönsaksflarn och basilikasås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 60 min

Ingredienser

Tillagning

1. Flarn: Sätt ugnen på 200 grader.

2. Tina smördegsplattorna enligt förpackningens anvisning. Dela dem i halvor och nagga med en gaffel. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Lägg ett bakplåtspapper över degen och en plåt ovan på. Grädda mitt i ugnen 10-15 min.

3. Sänk ugnstemperaturen till 125 grader.

4. Skiva tomaterna och zucchinin i 5mm tjocka skivor. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper, ringla olivolja över och salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen ca 50 min.

5. Potatis: Skala och koka potatisen i hönsbuljongen. Häll av och spara buljongen när potatisen är färdigkokt.

6. Mosa potatisen och späd med buljongen till en puré, tillsätt olivolja och rosmarin. Smaka av med salt, peppar och några droppar citronjuice. Lägg moset i en spritspåse.

7. Sås: Skala, hacka och fräs schalottenlök och vitlök i olivolja. Häll på vinet och låt det koka ihop snabbt. Tillsätt en buljongtärning, grädde och låt koka sakta ca 5 min. Smaka av med salt och peppar. Plocka och strimla basilikan.

8. Precis innan servering mixas såsen med lite mjölk så att ett fint skum bildas och basilikan tillsätts.

9. Kött: Låt ugnen vara på 125 grader. Bryn filén i matfett. Lägg köttet i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen. Stek tills köttet är rosa, innertemperatur ca 60 grader. Låt köttet vila i ett fuktigt smörpapper.

10. Spritsa potatispuré på smördegsplattorna och varva de rostade grönsakerna snyggt ovanpå. Lägg köttet vid sidan av flarnet och slå sås runt om köttet.

Du gillar kanske också

Receptet av LeChef Antal recept: 219 st

Lagar mat lite nu och då :D