Gratinerad slätvar med duchessepotatis

  • Portioner:
  • Cirka tid: 90 min

Ingredienser

Tillagning

Slå på ugnen på 180 grader

Fond:
Rensa och filea fisken och rengör skrovet.
Ta bort gälar och huvud ? släng!

Hacka purjolöken och ta av foten på champinjonerna.
Lägg hattarna åt sidan.
Fräs purjo och champinjonfötter med lite olja i en kastrull.

Lägg i fiskrenset.
Slå på vatten så det täcker.
Tillsätt lagerblad och några vitpepparkorn.
Sjud i ca. 20 min.
Skimra av skummet som lägger sig på ytan.

Sila av fonden och reducera till ca 3 deciliter återstår.
Ställ åt sidan.

Fisk:
Hacka schalottenlök och lägg i en smord form.
Vik och lägg på fiskfiléerna och champinjonhattarna.
Slå över vitt vin och den kokade fonden.
Täck över formen med smörpapper.
Ställ in fisken i ugnen tills den är klar, 15-20 minuter.

Ta ut fisken och ställ åt sidan - men håll fisken varm!

Ta ur champinjonhattarna och lägg åt sidan.

Vrid upp ugnen till 200 grader.
Slå över fonden (från ugnsformen) i en kastrull tillsätt all grädde förutom 1 dl.
Koka en god sås och smaka av med salt och cayennepeppar.

Blanchera sparrisen, pilla räkorna.
Vispa den resterande grädden lätt.

Duchessepotatis:
Skala och koka potatisen.
Pressa potatis med potatispress.
Rör i äggulor, smör och olja.
Krydda med salt och peppar och smaka av med muskot.
Låt moset svalna.

Spritsa det svala moset runt kanten på en ugnssäker form, se bilden.
Rör i den vispade grädden i såsen.

Lägg fisken i ungsformen.
Slå över såsen över fisken och gratinera i ugnen tills den får en gyllenbrun färg.

Vid servering:
Garnera med räkorna, champinjonerna, sparrisen och dill.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.