Birgits korvgryta

  • Portioner:
  • Cirka tid: 40 min

En värmande och mättande korvsoppa/gryta för regniga dagar

Ingredienser

Tillagning

Tricket med att få till denna soppa/gryta är att den ska koka på medelvärme så att potatisen gör att buljonen blir grumlig, då blir den mycket godare! Men det går att stormkoka den med, då går det snabbt :)

1. Skala kålrot (en liten), potatis (4-6) och morötter (5-6). Tärna kålroten och potatisen i lika stora bitar, ca 2 cm. Jag brukar ta så det bli ca 50/50 mellan kålrot och potatis men det gör man efter smak och hur stora grönsakerna är. Tror att kålroten blev ca 4-5 dl tärnad

2. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna i en gryta, i med potatis och kålrot och låt koka upp. I med kryddpeppar (5-10 st) och lagerblad 1-2 st

3. Under tiden slanta morötterna och lägg i. Jag brukar använda så många så det blir färgklickar men inte lika mycket som de andra grönsakerna.

4. Tärna falukorven (använd gärna en med hög kötthalt, hittade en på ICA med 71 %) i ca samma storlek som potatisen och kålroten, in i grytan. Sänk värmen till trean.

5. Skölj purjolöken och skiva den, lägg i grytan när potatis börjar bli mjuk, efter ca halva tiden. Smaka ev. av med vitpeppar. Låt koka tills alla grönsaker är mjuka och soppan känns lite simmig (grumlig).

Servera den som den är eller med en god ostmacka. En del tycker om att ha lite senap eller en klick ketchup till.
Vi tycker soppan är godast när den känns pepprig, men det är en smaksak :)

Du gillar kanske också

Receptet av M_E Antal recept: 29 st

När jag var liten så sa alltid min mamma: "nu ska vi se vad för experiment vi får idag" när vi skulle äta. Det är nog ifrån henne som jag fått min lust att prova andra vägar och testa min förmåga i köket. Jag har väldigt svårt för att följa recept och vill gärna lägga till eller ta bort något. Här kommer jag att presentera de experiment i köket som bli bra som men ett och annat tokigt blir det säkert med :) Mina recept finns även på Kokaihop.se som M.E.