Helstekta äpplen med brandy och kanel

  • Portioner:
  • Cirka tid: 75 min

Ingredienser

Tillagning

Kärna ur äpplena genom att skära runt kärnhuset nära stjälken, men inte ända ner.
Pilla sedan försiktigt loss kärnhuset så att inte äpplet går sönder.
Man kan även använda sig av en äppelurkärnare om man har det.

Rör samman smöret med socker, sirap, brandy och kanel.
Stöt kardemummakärnorna grovt i en mortel och blanda samman med smörblandningen.

Fyll äpplena med kryddsmöret och ställ ner dem i en ugnssäker form.
Baka av mitt i ugnen på 200 grader i ca. 20?30 min tills äpplena fått fin färg och känns mjuka.

Gör vaniljsåsen under tiden.
Häll ner mjölk och grädde i en kastrull.
Dela vaniljstången på mitten och skrapa loss fröna.
Lägg ner fröna och stången i kastrullen.

Tillsätt äggulor, socker och maizena.
Vispa samman och sjud försiktigt tills såsen tjocknat på låg värme.
Rör hela tiden så att såsen inte bränner i botten.
Häll upp i en värmetålig kanna och ställ att svalna.
Såsen tjocknar ytterligare när den fått stå en stund.

Servera äpplena ljumna med vaniljsåsen.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.