Skånsk äppelkaka med vaniljsås

  • Portioner:
  • Cirka tid: 30 min

Ingredienser

Tillagning

Kakan:
Smörj en ugnsfast form, ca. 20x15x5 cm.
Sätt ugnen på 200 grader.
Stek riven kavring och vitt bröd i resterande smör och krydda med 2 msk socker och lite kanel.
Brödet skall bara vara lätt rostat.

Skala äpplena, halvera och ta ut kärnorna.
Skär i ca. 2-3 cm tjocka skivor.

Lägg hälften av det stekta brödet i ugnsfast form, lägg hälften av äppelmoset ovanpå och sedan 2 av de skurna äpplena.
Gör om hela varvet en gång till, strö det resterande sockret på äpplena och grädda i ca. 30 min.
Servera kakan ljummen med vaniljsås.

Vaniljsåsen:
Koka upp hälften av sockret med mjölk, grädde och vaniljstång.

Resten av sockret vispas till ett skum tillsammans med äggulorna.

Blanda ihop allt och värm över vattenbad tills konsistensen är sådan att det bildas ?rosor? när man blåser på sleven.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.