Hemmagjorda Älgburgare

  • Portioner:
  • Cirka tid: 140 min

Riktigt goda hamburgare av älgfärs. Eget bröd gör burgarna super! Inspirerat av Per Morbergs bok "Morberg Grillar". Blir godast om man grillar men går också bra att steka i panna.

Ingredienser

Tillagning

Burgare:
--------------------------------------------------------
* Lägg älgfärsen i en bunke och tillsätt salt och peppar. Blanda worcestershiresåsen och arbeta ihop till en smidig färs.

* Forma färsen till burgare med händerna. Pressa hårt så att de håller samman under grillningen/stekningen.

* Gnid in burgarna med lite olja strax innan du lägger dem på grillen/i pannan. Grilla dem i 2-3 minuter på varje sida. De får gärna vara lite rosa inuti om ni gillar det.

* Lägg biffarna i hembakade hamburgerbröd och fyll dem med ost, tomater, lök, saltgurka och sallad. Bred på senap och eventuellt ketchup. Servera med coleslaw.

Hamburgerbröd:
--------------------------------------------------------
* Finfördela jästen i en bunke. Lös upp den i vattnet och tillsätt saltet och mjölet. Arbeta degen i några minuter tills den har satt sig. Degen ska vara kladdig. Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.

* Sätt ugnen på 250 grader.

* Dela degen och forma den till lagom stora bullar (knåda inte). Lägg bullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 10-15 minuter.

* Pensla med vatten och grädda sedan bröden i 5 minuter. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (öppna ugnsluckan för att få ner värmen snabbt) och grädda bröden ytterligare i cirka 15 minuter. Låt dem svalna på galler utan bakduk.

Coleslaw:
--------------------------------------------------------
* Blanda ingredienserna i en skål. Rör om väl.

* Låt coleslawen stå i kylen en stund innan den ska ätas så att smakerna blandas ordentligt.

Du gillar kanske också

Receptet av LeChef Antal recept: 219 st

Lagar mat lite nu och då :D