Pitstop route 66-chili

  • Portioner:
  • Cirka tid: 60 min

Långkok

Ingredienser

Tillagning

1-3 dgr före:
Lägg de torkade chilifrukterna i en kastrull med kokande vatten.
Koka tills de mjuknar.
Häll av vattnet och fyll på med nytt så det precis täcker.
Låt sjuda 1 tim under lock.

Sila av vätskan i en skål.
Klipp/dra bort stjälkarna från chilifrukterna.
Mixa chilin med 2 dl av kokvattnet.
Blanda ner rödvin, vinäger och worcestersås.
Ställ åt sidan.

Skala, dela och hacka löken.
Dela och strimla jalapeñon fint tvärs över.
Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar.

Bryn lök, jalapeño och paprika i omgångar i olja i en stekpanna.
Ställ åt sidan.

Hetta upp ½ dl olja (för 10 portioner) i en stor kastrull/gryta.
Bryn vitlöken ca. 5 min.
Tillsätt bacontärningarna och stek tills de får lite färg.

Tillsätt de brynta grönsakerna samt vätskeblandningen.
Koka upp under lock, ca. 5 min.
Koka sedan utan lock tills en tredjedel återstår, det tar ungefär 15 min.

Rör ner tomater, kalvfond, tomatpuré och lagerblad.
Låt sjuda/småkoka ca. 2 tim under lock.

Hetta upp 2 msk olja (för 10 portioner) i stekpannan.
Fräs hälften av spiskumminet.
Tillsätt hälften av nötfärsen, dela i valnötsstora bitar och bryn hastigt.
Tillsätt detta i kastrullen.
Upprepa med resten av spiskummin och färsen.

Låt grytan sjuda ytterligare 1 tim under lock.
Är den för lös så ta av locket och reducera vätskan mot slutet.

Skölj av och rör ner bönor och majs.
Låt chilin stå kallt minst 12 tim före servering.
Den går också bra att frysa in.

Tortillatrassel
Sätt ugnen på 175°C.
Dela tortillabröden på mitten och skär i tunna strimlor.
Lägg på en bakpappersklädd plåt och vänd runt med 3 msk rapsolja (för 10 portioner).
Ställ in i mitten av ugnen 10-15 min, tills brödstrimlorna är gyllene.
Ta ut och rör om då och då.
Förvara trasslet torrt fram till servering.

Fruktsalsa:
Skala melon och mango med kniv.
Skär fruktköttet i små tärningar.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Blanda melon, mango och chili med limejuice.
Ställ kallt.
Rör ner myntan vid servering.

1-2 tim före servering:
Värm chilin långsamt på medelvärme, rör då och då.
Tillsätt ev tabasco, salt och peppar.
Varmhåll under lock.
Servera chiligrytan med gräddfil, tortillatrassel och fruktsalsa.
Färsk koriander är också gott att strö över.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.