Saftig lussegran

  • Portioner:
  • Cirka tid: 45 min

Tips: - Knåda degen ordentligt. - Mortla saffranet med rn sockerbit och lös sedan upp den i sprit, ex. brännvin, rim eller konjak. - Värm mjölken till endast 26 grader, låt jäsa aningen längre.

Ingredienser

Tillagning

Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.

Ta av från värmen och tillsätt mjölk och vispgrädde.

Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke.

Tillsätt ägg och strösocker.

Arbeta in vetemjölet i degen lite i taget tills degen börjar släppa från kanterna, ca. 10 -15 min i hushållsmaskin.

Låt degen jäsa i bunken under en bakduk, i cirka 45-60 min.

Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Knåda degen (runddriv) ett par tag på ett mjölat bakbord och dela degen på 4 bitar och kavla ut en bit i taget till trekant.
Skär lagom "grenar" som sedan skruvas, och en större "fot".

Lägg granarna på ugnsplåt med bakplåtspapper.
Garnera med russin.
Pensla granarna och ställ i ugn i ca. 13 min.
Ta ut och låt svalna under bakduk på galler.

Du gillar kanske också

Receptet av Kruseskok Antal recept: 3312 st

Varför köpa färdiglagad mat när det är så mycket bättre - och billigare - att göra det själv. Och det är INTE svårt.